Vorter

Hvad er vorter?

Vorter er små godartede “svulster”, som er helt ufarlige. Årsagen til vorter skyldes et virus, som kun smitter mennesker. Vortevirus vokser meget langsomt. Derfor kan der gå flere måneder fra man er smittet, til vorten viser sig på huden.

Hvordan smitter fodvorter?
Man smittes ved berøring af vorten eller via de virusholdige afstødte hudceller. Smitterisikoen øges ikke ved, at vorten bløder. Hvis der er små skader i huden, eller hvis huden opblødes af vand eller sved, er den mere modtagelig for smitte.
Fodvorter smitter, især i våde rum som f.eks. svømmehal og badeværelser, men også i f.eks. gymnastiksalen kan de smitte. Det sker ved, at man træder på et sted, hvor en med en fodvorte har gået.
Personer med vorter, som piller eller bider i negle og neglevolde og dermed flosser huden, får ofte vorter langs neglevoldene. Hvis man bider i vorterne, kan man få vorter på læberne.
Man kan nedsætte risikoen for at smitte sig selv og andre ved at holde vorten dækket med for eksempel neglelak eller et vortemiddel. Disse fås på apoteket, og de størkner efter påsmøring og hæmmer også væksten af vorten.
Brugen af badesko nedsætter risikoen for at blive smittet eller smitte andre med fodvorter.

Hvordan behandles fodvorter?
Fodvorter kan forsvinde af sig selv, men det kan tage lang tid – de fleste forsvinder indenfor 2 år. Kroppen danner selv antistoffer mod den virus, som er årsag til vorter.
De fleste børn med vorter vil blive fri for vorter i løbet af 1-2 år. Hos voksne varer sygdommen længere end hos børn, ofte mange år.
Man bør dog behandle vorter, da de for det første kan være ømme ved tryk, men også for at mindske eller undgå smitterisiko. Man kan også smitte sig selv med fodvorter, således at man får flere.

Mange metoder er forsøgt anvendt i forbindelse med fodvorter f.eks. frysning, brænding og afskæring. Det er alle metoder, som foregår hos lægen, men det efterlader ofte ar og kan give vedvarende problemer. Ligeledes kan det være smertefuldt, hvis vorten fryses. Derfor er det ikke altid lige velegnet til mindre børn. Man kan godt forsøge at fryse vorterne i en periode, men har det ikke givet noget positivt resultat indenfor denne periode, skal man stoppe med at fryse.

Behandlingen af fodvorter:
Den behandlingsmetode, som anbefales, er langvarig og kræver tålmodighed!!

1. Dag:
Tag fodbad i meget varmt vand i 10 minutter.
Fil eller skrab løs hud væk fra vorten, så langt ned som muligt, uden at det bløder.
Tør af med et rent håndklæde.
Mandag til fredag:
Brug et ætsende middel, men kun på selve vorten (evt. Verucid eller Vortex). Smør evt. vaseline udenom vorten, så det ætsende middel ikke ætser den raske hud.
Nogle ætsende midler danner en hinde omkring vorten efter et par minutter. Gennem hinden kan vorten ikke smitte, men hvis hinden bliver våd, kan den let falde af, så tag derfor et plaster ud over.
Gentag behandlingen hver dag, bedst om aftenen før sengetid.
Lørdag: Fodbad og beskær. Hold fri søndag.

Er fodvorten øm p.g.a. tryk, kan der bruges en filtring, der
hindrer tryk.

Efter 6 ugers behandling er 60% af vorterne forsvundet, og yderligere 20% forsvinder efter 6 ugers fortsat behandling. Hvis fodvorterne ikke forsvinder efter dette, bør lægen kontaktes.

Små vorter, der sidder tæt sammen – kaldet mosaikvorter – de kan være svære at bekæmpe. Her kan det blive nødvendig at henvise til hudlæge.

Tålmodighed, tålmodighed og atter tålmodighed, det er det, det drejer sig om.
Der findes ingen vortebehandling, som er velegnet til alle situationer. Behandlingen afhænger af personens alder, vorternes antal, personens immunforsvar, hvor på huden vorterne findes, og af de gener vorterne fremkalder.